Германия променя конституцията си за модернизиране на армията. Правителството и консервативната

...
Германия променя конституцията си за модернизиране на армията. Правителството и консервативната
Коментари Харесай

Германия променя конституцията си за да финансира модернизиране на армията

Германия трансформира конституцията си за модернизиране на армията

Правителството и консервативната съпротива се споразумяха за отпущането на 100 милиарда евро (107 милиарда долара) за модернизиране на армията на страната. Постигната бе сделка за основаване на специфичен фонд за военни поръчки, който ще разреши на Берлин да реализира и задачата, сложена от НАТО за консумиране на два % от Брутният вътрешен продукт на страните членки за защита.

За задачата е належащо да се заобиколи правилото за " дълговата спирачка " , залегнало в конституцията, което лимитира държавните заеми. 100-те милиарда евро ще бъдат импортирани в специфичен фонд отвън националния бюджет.

Сделката, която изисква изменение на бюджетните правила в националната конституция, беше реализирана след седмици на сложни договаряния сред партиите от ръководещата коалиция и консерваторите на някогашния канцлер Ангела Меркел, оповестиха за Агенция Франс Прес техни представители.

Три дни след съветската инвазия в Украйна през февруари канцлерът Олаф Шолц даде обещание специфичен бюджет от 100 милиарда евро за превъоръжаване на немската войска и модернизиране на остарялото ѝ съоръжение през идващите няколко години.

Оттогава критиците упрекват Шолц в плашливост в поддръжката си за Киев и в това, че не е подхванал задоволително съответни дейности във връзка с доставките на оръжие.
Извънредният фонд ще бъде финансиран посредством спомагателен дълг.

След края на Студената война Германия доста понижи числеността на армията си - от към 500 000 души през 1990 година до едвам 200 000 души през днешния ден.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР